Facebook Instagram
Noa Heem

Gedragsregels

Wij willen graag een fijne vereniging zijn. We hebben een paar regels met elkaar afgesproken die dat bevorderen.
Klik hier om de gedragsregels te bekijken

Wij conformeren ons aan de gedragsregels van NOC*NSF omtrent seksuele intimidatie.
Klik hier voor de Gedragsregels seksuele intimidatie NOC*NSF

Privacyverklaring

Wij zijn druk bezig met de AVG.
We willen op een correcte manier omgaan met persoonlijke gegevens. Niet eens naar aanleiding van de nieuwe privacy wetgeving, maar omdat we zuinig willen omgaan met onze leden. Wij bewaren natuurlijk gegevens t.b.v. onze ledenadministratie, maar zullen die niet doorverkopen, of op andere wijze publiceren.
Wij vragen leden toestemming om teamfoto's te mogen publiceren, maar zullen geen achternamen gebruiken.
Mocht u vinden dat wij hier informatie tonen die geen rekening houden met uw privacy, kunt u dat bij het bestuur melden.

Verenigingshistorie

Volleybalcombinatie Furos uit Kerkrade is in 1972 ontstaan uit een fusie van VC Roda en VC Set-Up. De oudste van beide fusieverenigingen wordt op initiatief van de heren Toon Beckers en Math Ploum op 9 september 1956 opgericht. Gestart wordt met één herenteam en één damesteam. De trainingen vinden plaats in de gymnastiekzaal van de toenmalige ULO aan het Old Hickoryplein. In die tijd speelde men de wedstrijden in de openlucht, namelijk in het sportcomplex "het Prickbos". De vereniging Set-Up is later van start gegaan. In 1965 waren het de heren Pötgens, Koonen en de gebroeders Andre en Huub Didderen die in Chevremont het volleybal introduceerden.

Op het moment van de fusie is er eigenlijk sprake van een herenvolleyclub in Kerkrade en een damesvolleybalclub in Chevremont. De thuishaven van de gemengde fusieclub wordt sporthal Kerkrade-West. Het begrip sponsoring doet in die tijd zijn intrede binnen Furos. Heko Brood-en Banketbakkerijen sponsort trainingspakken voor het eerste herenteam.

In 1978 promoveert het eerste damesteam van Furos onder leiding van Huub Didderen naar de landelijke derde divisie. Een jaar later lukt dit ook het eerste herenteam o.l.v. Guido Kusters. In het daarop volgende seizoen trekt Furos Theo Sillen uit Geleen aan als hoofdtrainer van de herenafdeling en niet lang daarna verplaatst de vereniging haar thuiswedstrijden naar de splinternieuwe sporthal Rolduc. Jammer genoeg kan het eerste damesteam in deze nieuwe omgeving haar positie in de derde divisie niet handhaven.

Het lukt heren 1 onder leiding van Ben de Bruin in 1983 om nog een stapje hoger te komen. Het hoogste wapenfeit in de historie van Volleybalcombinatie is het bereiken van de landelijke tweede divisie. Dit wordt gevierd met de organisatie van een volleybaltopper in sporthal Rolduc tussen Sutherland uit Maastricht tegen Belo Horizonte uit Brazilië. In 1986 doet Furos een stapje terug en degradeert Heren 1 naar de derde divisie. De zuigkracht aan topspelers door omliggende verenigingen, zelfs uit België, kan Furos niet pareren. Naast het competitievolleybal introduceert Furos in die tijd haar eerste internationale buitenvolleybaltoernooi en het eerste zomerkamp voor jeugdleden.

In 1988 neemt de poolse trainer Cornel Bãlan het eerste herenteam onder zijn hoede. In 1990 wordt hij vervangen door Hub Collet uit Landgraaf en neemt Wilfried Petit de damesafdeling onder zijn hoede. Het seizoen 1991-1992 spant qua aantal kampioenschappen de kroon bij Furos. Bij maar liefst vijf teams hangt de Nederlandse driekleur in top: Heren 1, Dames 1, Dames 2, Dames recreanten en Meisjes B. Na dit topjaar bereikt Furos een dieptepunt in 1993 als het complete eerste damesteam uit onvrede met bestuursbesluiten opstapt.

In 1996 viert VC Furos op grootse wijze haar 40-jarig bestaan. Hoofdsponsor Firma Langohr heeft dan de gehele seniorencompetitie van nieuwe wedstrijdkleding voorzien. Traditioneel bestaan de nieuwe tenues ook dan uit de kleuren oranje-zwart. In het seizoen 1998-1999 neemt ook VC Furos deel aan de Nevobo-competitie die nu niet meer wordt georganiseerd binnen het Zuid-Limburgse district 24, maar in de Regio Zuid-Oost. Zowel dames 1 als Jongens-B reizen geregeld af naar Noord-Limburg en Brabant.

Bij de voorbereidingen van het seizoen 2001-2002 komt het bestuur van VC Furos aan op een punt van bezinning. Door de gevolgen van individualisering en 24-uurs economie ziet ook Furos haar ledenaantal dalen. In omliggende plaatsen zijn in de afgelopen jaren diverse verenigingen opgeheven dan wel gefuseerd. Om dat te voorkomen presenteert het zittende bestuur in het najaar van 2001 én een nieuwe bestuursstructuur én een beleidsplan genaamd "Furos op weg naar 2005". Het accent ligt daarbij op volleybal in de volle breedte, met veel aandacht voor jeugd, plaats voor recreanten en een groeipad terug naar de derde divisie.

In oktober 2001 viert de vereniging haar 45-jarig bestaan met een reunietoernooi in sporthal Rolduc. In het seizoen 2003-2004 start voor de jongste jeugd een competitie in het circulatievolleybal. Het seizoen wordt succesvol afgesloten met de kampioenschappen van Dames 1 en Heren 3. Dat de investeringen in het jeugdbeleid beloond worden blijkt in het seizoen 2004-2005. Het aantal jeugdleden blijft stijgen en er wordt volop deelgenomen aan jeugdtoernooien in de regio Zuid-Oost. In het seizoen 2005-2006 nemen al twee D-Jeugd teams deel aan de regiokampioenschappen. Jongens C1 behaalt het kampioenschap in de reguliere competitie.

Het seizoen wordt afgesloten met een groot jubileumtoernooi dat dient als aftrap voor het 50-jarig jubileumfeest. Het jubileum wordt met een feest in sporthal Rolduc opgeluisterd. Ere bestuurslid en mede oprichter van VC Furos Math Ploum wordt tijdens de feestavond door de burgemeester van de gemeente Kerkrade gehuldigd met de titel ere-burger van Kerkrade. In september 2006 krijgt het jubileum van Furos dan ook nog een geweldige apotheose met het eerste beachvolleybaltoernooi op de Markt in Kerkrade.

In de competitie van het seizoen 2007-2008 wordt Heren 1 onder leiding van Wilfried Petit kampioen in de eerste klasse en promoveert het team naar de promotieklasse. Ook dames 2 onder leiding van Huub Didderen wordt kampioen. In het seizoen 2010-2011 neemt Miel Miseré de leiding over heren 1 en Henk Offermans neemt bij Dames 1 het roer in handen. Bij gelegenheid van de lustrumviering in 2011 gaat Heren 1 de uitdaging aan van een echte volleybalmarathon waarbij het team 12 uur achter elkaar wedstrijden speelt. Het seizoen 2011-2012 start in het nieuwe wedstrijdtenue gesponsord door Landgoed Overste Hof en het wordt afgesloten met maar liefst drie kampioenschappen, Dames 3, Jongens B1 en Meisjes C1. In het seizoen 2012-2013 nemen John Jansen en John Hendriks als trainers de touwtjes in houden bij Heren 1 en bij Dames 1. Dames 2 onder leiding van Rainer Buschges pakt de titel en promoveert naar de tweede klasse. In het seizoen 2014-2015 neemt Hub Collet de heren- én de dameshoofdmacht van Furos onder zijn hoede.

Het succes van het beachtoernooi krijgt een vervolg in de edities 2008, 2010, 2012 en 2014. In 2010 organiseert Furos op de Markt een beachvolleybalinterland tussen Nederlandse en Belgische dameskampioenen. De regionale krant betitelt de Kerkraadse Markt tijdens Laumen Beach 2012 als het Copacabana van Limburg. In 2014 nemen de heren Richard Schuil en Reinder Nummerdor voor de derde opeenvolgende keer deel aan het tweedaagse toernooi op de Markt in Kerkrade. Ter ere van deze bijzondere gebeurtenis worden de heren benoemd als ere-leden van VC Furos.

In 2016, VC Furos viert zijn 60-jarig bestaansfeest. De vereniging pakt dit groots aan. Natuurlijk vindt in 2016 wederom Laumen Beach plaats, maar ook een grote receptie in Sporthal Rolduc, een gigantische feestavond in “De wieëtsjaf “, een speurtocht in december 2016 maken deel uit van de jubileumfestiviteiten. Verder verschijnt dat jaar de jubileumkrant “Furos 60 jaar” die in een groot deel van parkstad verspreid wordt.

Voor het seizoen 2016/2017 trekt VC Furos Frank Weber aan als trainer van H1. Dames 1 blijft onder leiding staan van Hub Collet. Heren 1 bloeit op onder het trainerschap van Frank Weber en promoveert, na promotie/degradatie wedstrijden in Velthoven, naar de derde divisie. In seizoen 2017/2018 start H1 met de aspiratie handhaven in de derde divisie. Maar helaas, na een goede competitiestart blijkt de derde divisie toch een trede te hoog voor dit team en degradeert vervolgens. In seizoen 2018/2019 komen zij weer uit in de promotieklasse.

Na de eerste helft van seizoen 2016/2017 neemt Rob Delboeuf het trainerschap van dames 1 over van Hub Collet. Seizoen 2017/2018 wordt dames 1, onder zijn leiding, kampioen in de eerste klasse en promoveert naar de promotieklasse.

Adres

VC Furos
Postbus 1092
6460 BB Kerkrade

Bankrelatie Rabobank Limburg, IBAN NL06RABO0148476198

KvK Limburg, dossiernr.: 40186534

Contact

bestuur

Sporthal

Wedstrijden zijn in:

Sporthal Rolduc

Rolduckerstraat 112, 6461 VN Kerkrade

skyline kerkrade